Odżywianie dla zdrowia i piękna

  • Slide1

Spory o szkodliwości bądź o korzystnym wpływie kawy na zdrowie ludzi nie milkną od lat. Wydaje się, że spór ten zostanie nareszcie rozstrzygnięty i to zwycięsko na rzecz tego aromatycznego napoju.  

Dla miłośników kawy to naprawdę dobra wiadomość, jak donoszą naukowcy jej działanie prozdrowotne jest niezaprzeczalne.

Dr Oliver Kennedy z Uniwersytetu w Southampton (Wielka Brytania) na łamach BMJ Open  opublikował niedawno bardzo obiecujące wyniki na podstawie meta-analizy stworzonej w oparciu o 26 badań obejmujących ponad 2,25 miliona osób dorosłych.  W świetle powyższych badań już jedna filiżanka kawy dziennie może obniżyć aż o 1/5 ryzyko nowotworu wątroby (typ HCC). A co jeśli wypijemy więcej filiżanek? Wykazano, że wraz z każdą kolejną kawą ryzyko nowotworu wątroby zmniejsza się (przy 5 filiżankach dziennie ryzyko to spada o 50% Ponadto wykazano, że wśród osób z istniejącymi już dysfunkcjami bądź uszkodzeniem tego narządu spowodowanego infekcjami, takimi jak WZW B lub C, chronicznym zapaleniem wątroby, chorobami autoimmunologicznymi bądź marskością wątroby, wynikającą z nadużywania alkoholu – kawa również działa przeciwnowotworowo.

Badacze wskazali, że spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie jest w stanie obniżyć o 20% występowanie nowotworu wątroby, 2 filiżanki to redukcja ryzyka HCC o 35% – a 5 kaw to już 50% spadek ryzyka. Osoby wybierające kawę bezkofeinową też mogą liczyć na protekcyjne działanie naparu, jednak jest ono nieco słabsze niż kawy tradycyjnej.

Co sprawia, że kawa ma tak zbawienny wpływ na wątrobę? Naukowcy podkreślają, że ma to związek z wysoką zawartością związków przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, które mogą wytłumaczyć fenomen tego napoju.

load more hold SHIFT key to load all load all

O mnie

Poradnia
Dietetyczna

  • Doradca Dietetyczny
  • Psychodietetyk
  • Instruktor Dietetyki i Suplementacji
  • Coach Dietetyki
mgr KLAUDIA BEATA RZEPKA

Copyright © PORADNIA DIETETYCZNA | Klaudia Rzepka