Odżywianie dla zdrowia i piękna

  • Slide1

 

Nowe badanie sugeruje, że receptą na dłuższe życie jest przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej.

Analiza pochodziła zIRCCS Neuromed Mediterranean Neurological Institutewe Włoszech i składała się z dwóch części. Pierwszą z nich jest badanie, które objęło 5 200 osób w wieku 65 lat i starszych przez około 8 lat. Druga to analiza, która zgromadziła dane z kilku innych badań, co pozwoliło oszacować całkowitą liczbę badanych seniorów na prawie 12000.

 

W artykule ujawniającym wyniki badania w „British Journal of Nutrition”, naukowcy opisują w jaki sposób odkryli, że najdłużej żyli seniorzy, których spożycie żywności najbardziej spełniało kryteria diety śródziemnomorskiej. 

Pierwszy autor badania – Marialaura Bonaccio, epidemiolog z IRCCS Neuromed, wyjaśnia, że chociaż wiadome jest, że dieta śródziemnomorska wpływa na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci w populacji ogólnej, nie było do końca jasne czy może to dotyczyć również osób starszych.

 

Odkrycia potwierdzają pogląd, żerozpoczęcie lub kontynuacja stosowania diety śródziemnomorskiej może pomóc osobom starszym wydłużyć ich życie. Podstawowe elementy tego sposobu odżywiania się to:

  • wysokie spożycie pokarmów roślinnych, takich jak warzywa liściaste i inne, orzechy, owoce,nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz oliwa z oliwek,
  • umiarkowane spożycie ryb, przetworów mlecznych, czerwonego wina podczas głównych posiłków,
  • niskie spożycie czerwonego mięsa i słodyczy.

 

Do swoich badań naukowcy wykorzystali wskaźnik podobieństwa prowadzonego sposobu żywienia do diety śródziemnomorskiej (ang.Mediterranean diet score, MDS). MDS ocenia spożycie różnych pokarmów, a także stosunek tłuszczów nienasyconych do nasyconych w diecie. MDS wynoszący 0 oznacza minimalną zgodność z tradycyjną dietą śródziemnomorską, podczas gdy wynik 9 oznacza maksymalne podobieństwo.

 

W pierwszej części badania zespół przeanalizował związek między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a przeżywalnością u 5200 osób w wieku 62 lat żyjących w regionie Molise w środkowych Włoszech.

Uczestnicy zostali zwerbowani do projektu Moli-sani w latach 2005-2010. Naukowcy odkryli, że w ciągu średnio 8,1-letniej obserwacji, każdemu jednopunktowemu wzrostowi wskaźnika MDS towarzyszyło zmniejszenie ryzyka przedwczesnego zgonu z wszystkich przyczyn, a także z powodu choroby wieńcowej, chorób mózgowo-naczyniowych i chorób niezwiązanych z nowotworami oraz z przyczynami sercowo-naczyniowymi.

                W drugiej części badania naukowcy przeszukiwali bazy danych dotyczące innych podobnych badań, które analizowały związki między dietą śródziemnomorską a umieralnością wśród osób starszych. Znaleziono sześć badań, które pasowały do danych kryteriów i dodano je do danych które otrzymano w badaniu Moli-sani. Dało to dużą pulę danych na temat 11 738 osób. Analiza zebranych danych wykazała podobną zależność do wcześniejszych wyników. Jednopunktowy wzrost wskaźnika MDS wiązał się z około 5%-owym zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci ze wszystkich przyczyn.

 

Wypowiadając się na temat swoich odkryć, naukowcy wyjaśniają, że żywność, która wydaje się być kluczowa dla dłuższego życia w diecie śródziemnomorskiej to większe spożycie jednonienasyconych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, oraz umiarkowane spożycie alkoholu.

Źródła:

 

load more hold SHIFT key to load all load all

O mnie

Poradnia
Dietetyczna

  • Doradca Dietetyczny
  • Psychodietetyk
  • Instruktor Dietetyki i Suplementacji
  • Coach Dietetyki
mgr KLAUDIA BEATA RZEPKA

Copyright © PORADNIA DIETETYCZNA | Klaudia Rzepka