Odżywianie dla zdrowia i piękna

  • Slide1

Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską, która wyklucza spożycie mięsa i ryb albo wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska dostarcza większości składników odżywczych, stanowiąc zdrową alternatywę dla diety tradycyjnej. Niestety – istnieją takie składniki odżywcze, których trudno jest dostarczyć wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Jednym z nich jest witamina D. W diecie największych jej ilości dostarczają ryby morskie – węgorze, dorsze, makrele czy śledzie. Znacznie mniej zawierają jej żółte sery czy jaja.

Witamina D3+K2 TO WYJĄTKOWY KOMPLEKS WITAMIN D3 I K2 W NAJNOWOCZEŚNIEJSZYCH, OPATENTOWANYCH FORMACH QUALI-D®I K2VITAL®

Dieta wegetariańska czy wegańska wyklucza spożycie ryb, a zatem tego, co zawiera witaminę D w największych ilościach. Wśród pokarmów roślinnych niewielkich ilości witaminy D dostarczają grzyby lub trudno dostępne porosty. To zdecydowanie za mało, aby dostarczyć minimalnych dawek witaminy D, zapobiegających niedoborowi witaminy D – mowa o 1000 IU dziennie. Skąd zatem wegetarianie i weganie mają dostarczać organizmowi witaminy D?

Synteza skórna witaminy D – niewystarczająca w umiarkowanym klimacie

Teoretycznie wystarczy odsłonić około 20% powierzchni ciała i poddać je ekspozycji na promienie słoneczne przez kwadrans, aby pokryć większość zapotrzebowania organizmu na witaminę D. Takie postępowanie powinno być jednak codziennością – a w umiarkowanym klimacie możliwe jest to jedynie w okresie wiosenno – letnim. W sposób ograniczający na skórną syntezę witaminy D wpływa ponadto stosowanie filtrów anty – UV. Takie pozyskiwanie naturalnej witaminy D jest zatem znacznie utrudnione, choć w przypadku diet roślinnych opalanie i tak jest dość skuteczną metodą dostarczania witaminy D. Najskuteczniejsza jednak okazuje się być suplementacja.

Suplementacja witaminy D w diecie wegańskiej

Najskuteczniejszym i najbardziej wygodnym sposobem na dostarczenie zalecanej dawki witaminy D jest suplementacja. Osoby unikające spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego nie sięgną jednak po każdy suplement z witaminą D. Wybiorą suplement, który nie zawiera tranu czy żelatyny zawartej w otoczce kapsułek. Na szczęście na rynku produktów zawierających witaminę D nie brakuje opcji wegańskich. Posiadają one witaminę D pochodzącą z porostów, niezawierającą żelatyny czy innych składników zwierzęcych.

Dzięki suplementacji można bez problemu dostarczyć wysokich dawek witaminy D – od 1000 do 2000 IU witaminy D3, a nawet więcej. Pozwoli to zapobiegać powszechnie występującym niedoborom witaminy D. Suplementacja tej cennej witaminy stanowi skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych oraz znacznie poprawia samopoczucie fizyczne i psychiczne. Dzięki kapsułkom z witaminą D dieta wegańska nie okaże się dietą niedoborową, a wartościowym i zdrowym modelem odżywiania.

 Kod Rabatowy  „dietetyk15” zapewnia  15 % zniżki na wszystkie produkty Cheers

www.cheers.com.pl

http://goo.gl/pHmaHQ

 

 

 

 

 

load more hold SHIFT key to load all load all

O mnie

Poradnia
Dietetyczna

  • Doradca Dietetyczny
  • Psychodietetyk
  • Instruktor Dietetyki i Suplementacji
  • Coach Dietetyki
mgr KLAUDIA BEATA RZEPKA

Copyright © PORADNIA DIETETYCZNA | Klaudia Rzepka